VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Hypotheekrente lang vastzetten?

Geplaatst op: 15-05-2015, 12:47:47

De rente op Nederlandse staatsobligaties – al enige tijd op historisch lage niveaus – is weer even gestegen. Die rente is belangrijk voor de rente die Nederlandse huizenbezitters over hun hypotheeklening moeten betalen. Het is dan ook logisch dat direct de relatie met die hypotheken werd gelegd.

Het zou nu of nooit zijn om de rente voor hypotheken vast te leggen. Huizenbezitters zouden er desnoods hun lopende rentevaste periode voor moeten openbreken en oversluiten naar een nieuwe rentevaste periode, met een lagere rente. Zo’n lage rente krijg je immers nooit meer!

Er is niets mis mee om de rente nu voor lange tijd vast te leggen, om daarmee de woonlasten voor de lange termijn op een laag niveau te stabiliseren. Voor de meeste huizenbezitters is dat een prima keuze. Let bij oversluiten wel op de kosten daarvan.

Spekkoper

Wie echter denkt dat hij of zij spekkoper is en ook daadwerkelijk voordeliger uit is, krijgt niet per se gelijk. Niemand weet wat de rente gaat doen. Ja, de rente zal zeker weer eens fors gaan stijgen. Maar wanneer? Over een paar maanden, een jaar, vijf jaar? In die tussentijd zou een hypotheek met een korte of variabele rente een veel voordeliger keuze zijn.

Uit statistieken blijkt bovendien dat huizenbezitters met een variabele rente op de lange duur goedkoper uit zijn. Maar we leven in rare tijden. Huizenbezitters die deze gok nemen, moeten beseffen dat ze het risico lopen dat de rente en daarmee hun woonlasten fors kunnen stijgen. Dat risico moet je financieel kunnen dragen. Dát is de afweging die huizenkopers en -bezitters die met hun rente echt spekkoper willen zijn, moeten maken.

Bron: www.dft.nl van 15 mei 2015.

Vorige pagina